Friday, February 27, 2015

SEKANGKANG ANAK KERA


Selepas seminggu menjamu menu Arab yang indah rupa dari rasa; selera saya sudah mula memberontak. Jadi hari ini saya cipta sendiri sarapan: pasta fusilli ayam ala sekangkang anak kera.

Sekangkang anak kera itu merujuk pada saiz dapur dan peralatan memasak yang sangat daif. Tapi jangan underestimate hasilnya. Masih cun meliurkan. This is what we call a REAL masterchef. Dengan kemudahan macam tongkang pecah pun, masih mampu hasilkan karya kulinari yang ekstravaganza.

Tiada guna juga dapur serba lengkap dengan segala yang kontemporari, tapi sajian macam dimasak atas pokok. Sekadar ala-ala kadar, asalkan boleh makan. Itu bukan ciri calon menantu yang baik.
:
— in Jeddah, Saudi Arabia.


Terjun satu kali saja. Sebab electric cooker ini lembab sangat. You can't cook it the conventional way i.e. masuk satu-satu; dan pasta dikasi rebus dulu. Satu hari baru siap kalau begini. . So the timing is very important, and it is crucial to strategically arrange each ingredient at the right layer. Tu dia... cooking demonstration live on FB. Haha.

produk rencah masakan dari Malaysia dan Indon memang top di sini. 

breakfast at Makkah. Well known as one of the most expensive cities on earth.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...